riolering aanleggen

Riolering aanleggen

Bij het bouwen of verbouwen van een huis komt er een moment waarop u de riolering moet laten aanleggen. Het aansluiten van de afvoer aan het riool is een vervelende klus die veel tijd in beslag neemt als u er weinig verstand van heeft. Het is daarom altijd verstandig om een professional in te schakelen als u riolering wilt aanleggen. Wilt u de afvoer laten aansluiten op het hoofdriool? Of wilt u een nieuw riool laten aanleggen? Ook bij problemen zoals verstoppingen bent u bij ons aan het juiste adres. Neem via ons contactformulier contact op en ontvang een vrijblijvende offerte op maat.

Verschil riool en (water)afvoer

In de volksmond worden de termen ‘riool’ en ‘afvoer’ vaak door elkaar gehaald. Hoewel de twee systemen wel met elkaar te maken hebben, is de riolering uiteraard niet hetzelfde als de waterafvoer. De waterafvoer bevindt zich in uw huis. Deze afvoer zit onder andere bij uw gootsteen, douche en toilet. De afvoer voert al het vervuilde water af naar buiten en uiteindelijk komt dit uit op de riolering. Het hoofdriool bestaat uit een compleet stelsel van buizen waar de afvoer van elk huis op aangesloten is. Het vervuilde water wordt dan via het riool verder afgevoerd, zodat het gezuiverd kan worden.

Welk systeem?

Als u zelf een riolering wilt aanleggen, dan heeft u de keuze uit een aantal verschillende systemen. Eén van de meest gebruikte systemen is een vrijverval riolering. Bij dit type riolering zal u de waterafvoer onder afschot moeten leggen zodat het vervuilde water met behulp van zwaartekracht naar de hoofdriolering gaat. Om voldoende afschot te creëren zal u bij dit systeem echter wel diep moeten graven. Een ander riolering systeem is een gemengd stelsel. Hierbij wordt het vervuilde water tegelijk met het regenwater afgevoerd. Hoewel dit een makkelijke oplossing is, wordt relatief schoon hemelwater nu vermengd met vervuild water.

Milieubewust rioleringssysteem

Het gebeurt nog regelmatig dat bewoners de hemelwaterafvoer ook aansluiten op het riool. Zonde, want regenwater is nog schoon en dit wordt zo vermengt met vervuild water. Op deze manier moet dus ook het regenwater gezuiverd worden, wat niet alleen extra kosten met zich meebrengt, maar wat ook nog eens slecht voor het milieu is. Voor het aanleggen van een milieubewuste riolering zal u een IBA-systeem moeten aanleggen. IBA staat voor individuele behandeling afvalwater en met het leggen van dit systeem wordt afvalwater uit het toilet anders behandeld dan afvalwater uit de gootsteen, douche of regenwater. Zo wordt verdere vervuiling zo veel mogelijk beperkt.
riool leggen

Aansluiting op hoofdriolering

Als u riolering aan huis laat aanleggen, dan moet dit uiteindelijk uitkomen op het hoofdriool van de gemeente, zodat het afgevoerd kan worden naar een waterzuiveringsinstallatie. Bestaande woningen zijn allemaal aangesloten op het hoofdriool, maar als u een nieuw huis laat bouwen dan zult u na het leggen van de waterafvoer, deze moeten aansluiten op het riool. Houd er rekening mee dat u vanuit de gemeente een aanvraag moet doen om uw afvoer op de riolering aan te sluiten. Pas als u toestemming hebt gekregen zal de gemeente uw afvoer aansluiten op de riolering, u mag dit zelf niet aanleggen.

Zelf doen of uitbesteden aan professional?

Als u zelf graag uw riool wilt leggen na een verbouwing of renovatie, dan is dat mogelijk. Het is echter wel een lastig (en vaak smerig) karwei. U heeft naast de juiste kennis ook de juiste apparatuur nodig, als dat niet het geval is dan is het verstandig om deze klus uit te besteden aan een professional. In dat geval weet u zeker dat u het goed laat leggen en is de kans op lekkages of andere problemen een stuk kleiner. De professional zal uw riool snel en vakkundig leggen en zorgt na afloop dat alle rommel is opgeruimd. Zo hoeft u zich nergens druk om te maken.

Kosten

Het aanleggen van een riool is een lastige klus, ook voor professionals. Het is daarom ook niet heel gek dat de uurprijs gemiddeld vrij hoog ligt, vergeleken met andere klussen. Wat u betaalt voor het leggen van uw riool is onder meer afhankelijk van het uurloon van de vakman en het materiaal dat gebruikt wordt bij het leggen. Het uurloon voor het leggen van de riolering ligt gemiddeld genomen ergens tussen de €35,- en €45,-. Daarbovenop komen de kosten voor het materiaal. Hiervoor kunt u al snel rekenen op €25,- tot €30,- per meter die de vakman moet aanleggen.

Wij hebben recentelijk opdrachten uitgevoerd in:

Rotterdam | Amsterdam | Den Haag | Breda | Zierikzee | Rosmalen | Scheveningen | Vlissingen | Lisse | Raamsdonk | Terneuzen | Zaltbommel | Volendam | Ammerzoden

Vrijblijvende offerte aanvragen

Voor een goede afwatering moet elk huis aangesloten zijn op het hoofdriool van de gemeente. U kan geld besparen door zelf uw riolering aan te leggen, maar in vele gevallen is het verstandiger om hiervoor een vakman in te schakelen. Bij ons kunt u terecht voor alles omtrent uw rioleringen: het aanleggen, het ontstoppen en voor inspectie. Bent u benieuwd naar de kosten per meter of heeft u met spoed een installateur nodig? Vul ons contactformulier in voor een vrijblijvende offerte.